Veel gestelde vragen
Hoe zit het met de opheffing van DoorDeWijks?
Wegens onvoldoende enthousiasme om doordewijker te worden was het aantal te gering geworden. Dit leidde tot teleurstelling van klanten en onvoldoende inkomsten voor de stichting DoorDeWijks om te bestaan. Om een faillissement te voorkomen is gekozen om een overgang naar zelfstandig werkende doordewijkers te maken en vervolgens de stichting per 31 december 2023 op te heffen. Per 1 juli 2023 zijn de bemiddelende activiteiten van de coördinator beëindigd.
Wat is het uurtarief van een doordewijker?
Er wordt voor 2024 een uurtarief geadviseerd voor het werk van een doordewijker van €16 per uur, inclusief de wettelijke vakantietoeslag. Dat tarief ligt net boven het minimumloon en is daarmee voor de hulpvrager een betaalbare optie tussen het vragen van een vrijwilliger of het inkopen van professionele zorg. De service die verwacht kan worden, ligt daarmee ook tussen die van vrijwilliger en een professional in.
Moet over deze inkomsten belasting worden betaald?
Ja, deze inkomsten moeten door de doordewijker opgegeven worden als neveninkomsten. Als klant (dus eigenlijk: werkgever) hebt u geen fiscale verplichtingen bij deze werkzaamheden.
Is DoorDeWijks actief in mijn wijk?
DoorDeWijks is opgericht in de Rotterdamse deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek, later werden er ook in andere wijken van Rotterdam doordewijkers actief. U kunt hier zien of dat ook in uw wijk nog het geval is.
Moet er BTW worden afgedragen?
Nee, er hoeft geen BTW te worden afgedragen, omdat de service, die de doordewijker aan een particulier verricht, valt binnen de regeling Dienstverlening aan Huis.